היי חברים 🙂 אז, כמו שאני תמיד אומרת, טבעונות זה לא רק אוכל. זה לא רק תזונה. זה אורח חיים. אורח החיים הזה כולל כמובן גם תזונה, אך גם, קוסמטיקה שלא נוסתה על בעלי חיים, מוצרי טיפוח שלא כוללים רכיבים מן החי, יחס קצת יותר טוב לעולם שלנו. בעצם, מזעור הפגיעה בבעלי חיים, בכל מה שיש לנו שליטה עליו.
כשרק עברתי לטבעונות, התוודאתי לנושא ניסויים בבעלי חיים לצורכי קוסמטיקה וטיפוח. כן כן, בשביל מסקרה, מייקאפ, קרם פנים, מתעללים בבעלי חיים ומבצעים בהם ניסויים. האם זה שווה את זה? בעיניי, לא.
רוצים לדעת מה קורה מאחורי הקלעים של המתכונים ולהישאר מעודכנים? בואו איתי לאינסטגרם 🙂
יש כמה דברים שעלינו לדעת, לפני שאנחנו רוכשים מוצרי טיפוח או קוסמטיקה טבעונים:
- האם המוצר מנוסה על בעלי חיים?
- האם המוצר מכיל רכיבים מן החי?
כל אחת מהשאלות האלה, קשה ומורכבת. קשה ומורכבת כי בכל אחת מהן, יש כל כך הרבה מידע שמתחבא. אם תשאלו את הדיילת בסופר פארם האם המוצר אותו היא מוכרת מנוסה על בעלי חיים, התשובה האוטומטית תהיה לא. וזה מכמה סיבות, אליהן ניכנס ממש מיד.
איך יודעים אם החברה מנסה על בעלי חיים?
למה רשמתי חברה ולא מוצר ספציפי? כי כשמדובר במוצרי טיפוח או קוסמטיקה אנחנו מדברים ברמת החברה. על כל חברה יש לעמוד במספר קריטריונים על מנת להיחשב לחברה לא מנסה. כמובן, כל ארגון וכל אדם, בוחר את הקריטריונים שלו.
- האם החברה עצמה מנסה את מוצריה הסופיים על בעלי חיים?
החברה יכולה לנסות את המוצרים הסופיים על בעלי חיים - האם החברה עצמה מנסה את רכיבי המוצרים על בעלי חיים?
החברה יכולה לנסות רכיבים ספציפיים במוצר על בעלי חיים - האם צד ג׳ או מישהו מטעם החברה מנסה את המוצרים/הרכיבים על בעלי חיים?
החברה יכולה לרכוש רכיבים מספק שמנסה אותם בבעלי חיים, או לשלם לספק/מעבדה חיצונית שתנסה את המוצרים בבעלי חיים. כך החברה יכולה להגיד : אנחנו לא מנסים בבעלי חיים. כי אכן, הם, כחברה, לא מנסים. אך, משלמים למישהו אחר שיעשה זאת עבורם. - האם החברה שייכת לחברת אם גדולה יותר, שמנסה בעצמה/מישהו מטעמה בבעלי חיים?
אחת הסוגיות היותר מבלבלות שיש. לחברות גדולות, יש חברות בת קטנות יותר. כמו למשל, מאק ששייכים לאסתי לאודר. כמו למשל, אורבן דיקיי, ששייכים ללוריאל. הקונצרנים הגדולים, מנסים על בעלי חיים. בזמן שהחברות בת, לאו דווקא מנסות.
רוב הארגונים (פיטה, cruelty free international ועוד) מתייחסים גם לחברות בת, אשר בבעלות חברות אם שמנסות על בעלי חיים. כחברות מנסות. זאת כיוון שהכסף, בפועל, הולך בין היתר לחברת האם. לכן לא תראו סימני ארנבונים או את התו של פיטה על מוצרי אורבן דיקיי או טארט. - האם החברה נמכרת בסין?
בהתאם לחוק הסיני, כל מוצר קוסמטיקה/טיפוח המיובא ונמכר בסין מחוייב בניסויים בבעלי חיים. החברות יכולות לעשות זאת בעצמן או לאפשר למעבדות הסיניות לבצע את הניסויים עבורן (צד ג׳, כבר אמרנו?).
חוק זה לא תקף בהונג קונג, אשר נחשבת ליישות עצמאית.
הרוב המוחלט של החברות הגדולות, מוכרות את מוצריהן בסין. חברות כמו לוריאל, אסתי לאודר, מאק, סיסלי, קליניק. בעצם, כל מותגי היוקרה בפארמים השונים. כיוון שהשוק הסיני הוא שוק כלכלי עצום עבור החברות, החברות יותר דואגות לרווחים שלהן, מאשר לעקרונות. המון ארגונים נלחמים בחוק הסיני, ואפילו חברות עצמן (כן כן, אלה שמוכרות שם, למראית עין או כי מאבדות קליאנטורה שלמה). גלגלי השיניים זזים לאט במקרה הזה, לאט מידי.
אם חשבתם, שהחברות הישראליות כולן לא מנוסות? תחשבו שוב. חלק מהחברות הישראליות , מוכרות את מוצריהן בסין. ובכך, מחוייבות לניסויים בבעלי חיים.
אז איך הכל זאת יודעים איזו חברה מנסה ואיזו לא?
- אפשר לשלוח שאלות ספציפיות לחברה למייל. שאלות בהתאם לקריטריונים למעלה, בהתאם לקריטריונים שחשובים לכם.
- אפשר להסתכל האם יש תו של פיטה או ליפינג באני על האריזה- כאן, חשוב להכיר את הקריטריונים של כל ארגון.- שימו לב שאין פיקוח על סמל הארנב בארץ וכל חברה יכולה פשוט לשים אותו. אז עדיף להיצמד לרשימות.
- אפשר ללכת לפי רשימה של אחד הארגונים. גם כאן, חשוב להכיר את הקריטריונים של כל ארגון ולראות האם זה גם הקריטריונים שלכם. למשל, buav שהם בעצם cruelty free international בעלי קריטריונים מחמירים יותר מפיטה).
ומה קורה בישראל? סמל הארנב של האגודה הישראלים לניסויים בבעלי חיים, לא תקף יותר בארץ 🙁 בעצם, החל משנת 2012, ישנו חוק האוסר מכירה של מוצרי טיפוח/קוסמטיקה שמנוסים בבעלי חיים. כמובן, החוק הוא חוק ללא שיניים וללא אכיפה. החוק נוסד בעקבות אותו החוק הקיים באירופה. החוק לא מתחשב במכירה בסין, החוק לא מתחשב בצד ג׳ ועוד הרבה דברים שבהם החוק הזה, די, פרוץ. לכן אנחנו עדיין רואים חברות כמו אסתי לאודר ולוריאל בפארמים בארץ.
איך יודעים האם מוצר הטיפוח או הקוסמטיקה טבעוני?
כאן, צריך לפתח תואר בכימיה. ברצינות! מגוון השמות והרכיבים על המוצרים, האורך שלהם, הסינית בה הם רשומים, מגוון הוריאציות שיש לשמו של כל רכיב, בהחלט קשוח.
התחילת הטבעונות שלי, פשוט הזמנתי מוצרים מחו״ל בהתאם להמלצות בבלוגים השונים. עד שלמדתי מספר רכיבים שישר מדליקים לי נורות אדומות.
רכיבים מן החי שעלולים להיות במוצרים:
1. לנולין– חומר המופרש מבלוטות חלב של עורם של בעלי חיים צמריריים, כדוגמת כבשים. קיים במגוון קרמים למשל.- בוודאות מן החי.
2. קרמין– (נקרא גם: אגם השני, אדום טבעי 4, C.I. 75470 או E120)- צבע אדום בוהק טבעי המופק מחיפושיות. משמש כחומר צבע בעיקר באודמים (וגם במשקאות! למשל קמפארי)- בודאות מן החי
3. שעוות דבורים– לרוב מופקת מן החי, אך יכולה להיות גם סינטטית (לקרליין יש מספר מסקרות המכילות שעוות דבורים סינטטית, אך הם לא מציינים זאת משום מה בשום מקום)
4. חלבון משי– (נקרא גם: silk,silk amino acids, silk proteins)- מופק מגלמי המשי- בודאות מן החי
5. קזאין– (נקרא גם: Casein/sodium caseinate/caseinate/milk protein) – חלבון המופק מחלב פרות בעיקר. הוא יכול להיות גם מן הצומח, אך עקב העלות הגבוהה לרוב יהיה מן החי.
6. גואנין– (נקרא גם: Guanine)– נוצר מקשקשים של דגים. לרוב משתמשים בו במוצרי איפור ולא טיפוח. – בודאות מן החי
7. קראטין– (נקרא גם: מתיל גואנידינו חומצה אצטית)- מופק לרוב מחולייתנים. משתמשים בו בעיקר במוצרים לטיפוח הציפורניים והשיער. הוא יכול להיות גם מן הצומח אך לרוב מדובר בהפקה מן החי.
8. גלוקוזאמין– (נקרא גם: N-Acetyl Glucosamine)- מופק מסרטנים (משריונם)- בודאות מן החי.
9. שלאק– ( נקרא גם: Shellac)- מופק מחרקים קטנים. זה חומר שפולטות נקבות של זני חרקים קטנים (נפוצים בעיקר בהודו ותאילנד). תמצאו אותו בעיקר במוצרי טיפוח לציפורניים ולשיער. בוודאות מן החי
10. sodium tallowate, sodium lardate– אלה בעצם שומנים מן החי. משמשים המון בחו״ל או מוצרי טיפוח המגיעים מחו״ל כמו סבונים. הם יכולים להיות מופקים משומן כבשים, שומן בקר וחיות רבות אחרות.- בודאות מן החי.
כמו שכתבתי קודם, הפתרון שלי בהתחלה היה להיצמד לבלוגים באנגלית והזמנה של מוצרים מחו״ל. הייתי רגילה למוצרי טיפוח שהם על הסקאלה היקרה יותר והיה לי מאוד קשה להיצמד לחברות ישראליות קצת יותר עממיות.
עד כה, מוצרי קוסמטיקה אני מזמינה בעיקר מחו״ל, או משתמשת במוצרי קוסמטיקה מינרליים ישראלים. רצוי כאלה עם תו של ויגן פרנדלי.
בין חברות האיפור אותן אני אוהבת במיוחד: קאט ואן די, קולור פופ, בייר מינרלס ודומיהן.
בין חברות הטיפוח, האהובה עליי היא קטרינה טיפוח אורגני. בה הרוב המוחלט של המוצרים טבעוני (פרט לשפתון). ויש כאן גם 10% הנחה לרכישה מהאתר, עם הקוד שלי veganati.
אני מקווה שהפוסט הזה עשה לכם סדר
הנושא הזה כל כך מורכב ומסובך
הפוסט הזה הוא סנונית ראשונה של נושא שרציתי לגעת בו כבר הרבה מאוד זמן
נושא שחיוני בעיניי מאוד
בקרוב, יעלו פוסטים עם המלצות ספציפיות של חברות
וכבר כרגע, אני עובדת על רשימה מפורטת 🙂